parkerabussen.blogg.se

Mina tankar och funderingar kring den vackra sporten fotboll.

Identitetskris

Kategori: Allmänt

Vad är det egentligen som gör att vissa lag får möjlighet att värva bättre spelare än andra. Förutom det uppenbara ekonomiska skillnaderna. Vad är det som bestämmer vilka lag som är titelutmanare innan säsongen ens startat. En kombination av ekonomisk styrka, spelarmaterial och historia är det mest logiska svaret. Har laget tidigare vunnit titlar är det ett storlag och ska vara med och utmana varje år. Är man stämplad som ett storlag finns krav på framgång och titlar.

Problematiken i det hela uppstår när ett storlag får en dålig generationsväxling. De gamla spelarna som bidragit med framgång lägger skorna på hyllan. Den yngre generationen som tar över är inte lika stark. Då krävs det fingertoppskänsla på transfermarknaden, eller ett taktiskt geni vid sidan av planen. Lyckas inte med någon av dessa saker under växlingen kan en, vad jag kallar, identitetskris uppstå.

Kraven på klubben är att år efter år utmana om ligatitlar, trots att man har ett helt annat lag än det som faktiskt gett klubben sin status. Allt för ofta tycker jag att transfermarknaden överskattas. Om vi tar Premier League så finns det i princip fem lag som är stora nog att utmana om de största namnen. Fem lag vars fans kräver att rätt spelare ska köpas in för att vinna Premier League.

Inför säsongen ansåg väldigt många att Arsenal saknade en defensiv mittfältare. De som finns tillgängliga är inte tillräckligt bra för att vinna Premier League. Även Wenger var medveten om detta problem. Hur kan han då inte ha köpt in en sådan spelartyp. Arsenals tränare pratar ofta om att han letar efter "the right player". Istället för att köpa någon bra spelare vill han ha in den perfekta. Det är ont om sådana spelare och att konkurera med Manchester City och Chelsea är nästintill omöjligt. Arsenal är inte lika bra som dessa två klubbar och har inte samma ekonomiska tillgångar. Då återstår inte så många spelare som är tillräckligt bra för att vara med i en klubb som ska utmana om ligatiteln. Förhoppningsvis har Wenger lärt sig, till skillnad från vissa fans, att panikköp som Andres Santos och Park Chu Yung inte lönar sig.

Det var mycket snack om Khedira till Arsenal under silly season. Kanske var detta den perfekta värvningen men han krävde förmycket lön. Men Arsenal har ju en stark ekonomi nu så varför är Wenger så snål? Det finns nog många variablar som spelar in här. Låt oss säga att Arsenal värvade Khedira och gav honom truppens största lön. En ny defensiv mittfältare tjänar bättre än stjärnor som Özil och Sanchez. Ramsey och Wilshere som är två Arsenalikoner och stora framtidslöften har sämre lön. Det sätter griller i huvudet på dessa spelare. Tillslut nöjer de sig inte med att ha sämre lön än Khedira. Då måste Wenger höja lönen på fem - sex spelare till. Eventuellt inleda långa oklara kontraktsförhandlingar som med Sagna. Eller Walcott för den delen. Om vi nu löser detta med högre lön till dessa spelare så kommer nästa nyförvärv in och vill ha minst lika mycket lön. Det blir en ond spiral och lönestrukturen krossas. Detta är förstås bara en variant om vad som kan hända, förmodligen rätt långsökt också.

I år värvades Alexis Sanchez in, en världstjärna. Chambers värvades in som den nya engelska backgiganten. Det är två viktiga pusselbitar i Arsenals lagbygge. Kanske är det inte värvningarna som gör att Arsenal vinner Premier League i år. Men Arsenal har inte haft en trupp som är bland dom två-tre starkaste i Premier League på många år enligt mig. Detta löser man inte på en transfersommar, eller vinter. Klubben måste från början börja bygga ett lag som ska bli tillräckligt bra för att vara en titelkandidat. Visst kanske man kan värva fem-sex spelare för en miljard likt pool eller spurs. Men det har ju visat sig fungera sådär. 

Just nu verkar det som ingen inser att Arsenal inte är titelutmanare, de har inte tillräckligt bra trupp. Att de låg etta stora delar av förra säsongen anser jag vara en överprestation, mycket tack vare Wenger. Arsenal har en identitetskris. Kraven är inte rimliga sett utifrån truppen. Ekonomin för att förstärka truppen finns, men det kommer inte lösas i vinter. Enligt mig behöver Arsenal två- tre år på sig att fortsätta göra 1-2 bra värvningar per säsong. Pusselbit för pusselbit ska ett lag byggas för att kunna utmana de största lagen. Just nu är kraven orimliga och när fansen inser att Arsenal inte är lika bra som Chelsea eller City så kan vi börja om och komma tillbaka.
Kommentera inlägget här: